Over het team

Het CLAFIS Victron Energy solar boat team is al jaren één van de beter presterende zonnebootteams in Nederland. Ze hebben diverse kampioenschappen en overwinningen op lokale races op hun naam staan. Daar wordt hard voor gewerkt: het team is voortdurend bezig met het verleggen van de grenzen. Ieder onderdeel van de zonneboot wordt geoptimaliseerd, tot in de kleinste details. Het resultaat is een hi-tech zonneboot waarin alle systemen tot in de finesse op elkaar zijn afgestemd.

De basis voor het CLAFIS Victron Energy solar boat team werd gelegd in 2008. In dat jaar moesten initiatiefnemers Gerard van der Schaar en Mark Scholten voor hun studie Elektrotechniek een project uitvoeren, waarbij het toepassen van zonne-energie in boten een belangrijke rol speelde. Geïnspireerd door dit project ontstond al snel het idee om met een eigen zonneboot mee te doen aan de tweede editie van de Frisian Solar Challenge (inmiddels omgedoopt tot DONG Energy Solar Challenge). Een projectteam was snel gevormd en met de eerste zonneboot werd een vierde plaats behaald in de topklasse.

Vanaf dat moment ging het steeds beter met de prestaties. Er werden nieuwe zonneboten gebouwd, voorzien van nieuwe technologie en volgebouwd met geavanceerde meetapparatuur. Zo bracht iedere race waardevolle informatie voort, die weer gebruikt werd om de zonneboot te optimaliseren en de prestaties te maximaliseren. Zo is de huidige zonneboot, mede dankzij geavanceerde draagvleugels, in staat een snelheid te behalen van 43 kilometer per uur. Ook het team zelf groeide. Inmiddels bestaat het team uit 10 leden, waarbij ieder zijn eigen specialisme heeft. Van hydrodynamica tot powermanagement.

Na de eerste Solar Challenge volgden vele andere races: Dutch Open Solar Boat Challenge 2009, DONG Energy Solar Boat Challenge 2010, Dutch Open Solar Boat Challenge 2011, DONG Energy Solar Boat Challenge 2012 en diverse andere. Daarnaast stelt het team de zonneboot beschikbaar voor evenementen waarbij het thema duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Voorbeelden zijn de Dag van de Duurzaamheid, de Groene Grachtenrace en het Groenevent 2012.

Anno vandaag gaat het dan ook al lang niet meer om het winnen van een race. Drijvende kracht achter de ontwikkeling van de zonneboot is MG Electronics, het bedrijf van de initiatiefnemers. MG Electronics houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen van geavanceerde accusystemen. De zonneboten fungeerden daarbij als testobject. Op basis van verkregen meetdata zijn de accu’s met succes doorontwikkeld en hebben ze hun weg naar de markt gevonden.

Testvaren voor Monaco

Dit laatste past goed in de visie van het team: niet alleen meedoen aan zonnebootraces voor spanning en plezier, maar ook om de mogelijkheden van geavanceerde technologie in combinatie met duurzame energievormen te laten zien.