Vooruitblik 2016

We zijn verheugd te kunnen meedelen dat onze hoofdsponsoren van vorig jaar, CLAFIS Ingenieus en Private Energy, ook dit jaar weer onze hoofdsponsoren zullen zijn.

Voor 2016 zijn de ontwikkelingen voor een efficientere en snellere zonneboot alweer in volle gang. Voor alle races is het van belang dat de zonnepanelen zo veel mogelijk energie uit de zon kunnen halen, zodat de energie omgezet kan worden in snelheid. MG Electronics gaat de zonnepanelen verbeteren, aan de hand van de beschikbaar gestelde pyranometer van Kipp & Zonen. Hiermee kan de zoninstraling nauwkeurig gemeten worden, wat een goede indicatie geeft over de opbrengst van de panelen.

Een drietal evenementen staan alweer gepland voor het komende jaar. Met veel energie zal het team weer aan de start verschijnen om de drie titels te verdedigen.

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei nemen wij deel aan de NK Eneco Zonnebootrace 2016 te Akkrum. De eerste dag bestaat de route uit 50 km door de friese wateren en de tweede dag zal er weer gestart worden met een hardloopwedstrijd van 1,7 km door middel van een massastart, waarna het rondje Akkrum zal volgen. Als afsluiter van het weekend zullen de schippers een sprint varen.

Dutch Solar Challenge 2 juli t/m 9 juli: De Dutch Solar Challenge wordt dit jaar een race met een heel andere invulling dan de voorgaande edities. De start vindt plaats in Amsterdam met een parade door de Amsterdamse grachten. De volgende dag zal de eerste sprintwedstrijd gehouden worden. Het programma gaat verder in Lemmer waar een havenrace van twee uur op de planning staat. De volgende dag wordt de eerste verbindingsetappe gevaren van circa 60 kilometer naar Drachten. In Drachten zal de volgende dag een sprint en endurance gevaren worden. Donderdag gaat de reis naar Grou voor de tweede verbindingsetappe van circa 60 km. Opnieuw zal hier de volgende dag een sprint en endurance race gevaren worden. Zaterdag 9 juli is de finish in de Prinsentuin in Leeuwarden na een laatste etappe van circa 60 km vanaf Grou.

In samenwerking met motorcontroller leverancier Sinus Leistungs Steller zal de motor verder ontwikkeld worden om de krachten te kunnen omzetten in snelheid. Hiervan hopen we maximaal te profiteren tijdens de sprintwedstrijden. Voor deze lange etappes worden er nieuwe vleugels ontwikkeld door botenbouwer We Boats, om nog efficiƫnter te kunnen varen. Tevens is de ontwikkeling voor een elektronisch hoogteregelsysteem in volle gang. Maxon Motor, een gespecialiseerd bedrijf in precisieaandrijvingen, ondersteunt het team hierbij. Daarnaast krijgt het team ondersteuning van Balluff welke gespecialiseerd is in sensoren.

Ook de race in Monaco staat voor 2016 weer op de planning. De wedstrijd begint 14 juli en eindigt 16 juli 2016. Over deze wedstrijd is nog weinig informatie bekend. Het enige gegeven is dat de race op open zee gevaren zal worden en dat we nog meer rekening gaan houden met een zeewaardige boot om de race op een snelle en verantwoorde manier te kunnen varen.

Buiten de wedstrijden om zullen de boten te zien zijn bij diverse evenementen. Onlangs was de Furia 3 te bewonderen op Boot Holland; de aftrap van het watersportseizoen. Bekijk voor overige evenementen/beurzen onze Facebook pagina en Twitter. Wij posten met regelmaat korte updates en op deze manier bent u altijd op de hoogte.

We hopen op een succesvol 2016 met vele mooie ontwikkelingen.