Terugblik 2017

Op 4 februari is de eerste vergadering van het nieuwe zonnebootseizoen een feit.

De Eerste race van het seizoen waar we aan deel hebben genomen was de NK Eneco Zonnebootrace te Akkrum: een tweedaags race-evenement dat tegelijk met De Reuzedei valt. Zoals ieder jaar wordt er op de eerste dag een mooie route van ongeveer 53 km door de wateren rondom Akkrum gevaren. Deze etappe zijn we als eerste en ruim binnen de twee urengefinished. De tweede racedag begon met “Het rondje Akkrum” endurance race. Tijdens dit race onderdeel voelden we ons net deelnemers aan de F1, toen wij op kop positie lagen en Gerard halverwege de wedstrijd bij een inhaal actie een grote balk raakte. Gelukkig waren de andere teamleden dicht in de buurt om de aandrijving te controleren. Conclusie: beide schroeven waren krom. Door een snelle pitstop uit te voeren en beide schroeven te verwisselen konden we onze race vervolgen en finishten wij als eerste. Aan het einde van de middag voeren we het laatste onderdeel, de sprint. Alle onderdelen van beide dagen hebben we weten te winnen. Kortom, we mogen ons voor de vierde keer op rij Nederlands Kampioen Zonnebootracen noemen!

Ter voorbereiding op de race in Monaco hebben we nog een testvaart uitgevoerd om alle onderdelen van de boot te controleren. Op 11 juli zijn vier teamleden met de boot achter de auto richting Monaco afgereisd. Aangekomen bij de Yacht Club van Monaco waar het solar event plaatsvond, kwamen we voorspoedig door de keuringen en konden we op 14 juli deelnemen aan het eerste wedstrijdelement, de EnduranceFleetrace: vijftig ronden van 0,5 nautische mijl (926 meter) net buiten de haven van het mooie Monaco. Alles verliep goed en we wisten als eerste vijftig ronden te volbrengen, met twintig ronden voorsprong op de nummer twee. Later deze dag wonnen we het International YCM Speed Record met een gemiddelde snelheid van 47,906 km/h over een achtste mijl (231,5 meter). Helaas wisten we ons eerder behaalde record niet te verbeteren, maar de andere teams evenmin, dus het record van de werelds snelste zonneboot blijft op onze naam staan. De volgende dag startten we met de Slalom Races. We hadden twee pogingen om een tijd neer te zetten. Met een tijd van 1:11.5 was onze tweede poging het snelst. Een aantal uren later begonnen we aan de One on One Sprint Championship Race. Dit was een spannend knock out duel, maar we finishten als eerste en aan het einde van de dag mochten we tijdens het galadiner de eerste prijs in ontvangst nemen.

Op 31 augustus zijn we richting Rotterdam gereden voor onze laatste race dit jaar, ditmaal georganiseerd door Solar Sport One. De volgende dag namen we deel aan de mini endurance in de Rijnhaven tijdens de Wereld Havendagen, waarbij we in het zonnetje zijn gestart en in de stromende regen zijn gefinisht, maar wel met de meeste ronden (26). Na een opwarm uurtje begonnen we aan de Head to Head sprints, waarvan we alle heats hebben gewonnen. Als afsluiting van de eerste racedag hebben we nog deelgenomen aan het Speed Record, hierbij hebben we een snelheid van 46,5 km/h weten te behalen. Dag twee begon met een hindernisbaan door Rotterdam om onze boot te water kunnen laten. Voor de afzetting hebben we de boot van de trailer gehaald en zijn we wandelend met de trolley en de boot daarop naar de inlaatplaats in de Rijnhaven gewandeld. Een mooie zonnige ochtend om met de Sprints te beginnen, welke we alle 2 hebben gewonnen. Na een korte lunchpauze lagen we voor de start voor de Endurance race. Met 35 ronden hebben we ook dit onderdeel gewonnen. Voor het eindklassement hebben we alle onderdelen goed afgerond. Om de dag af te sluiten kregen we nog de kans om de Speed Record van de vorige dag te verbeteren. In de tweede run wisten we een snelheid neer te zetten van 47 km/h, wat betekende dat we het record van de dag ervoor al hadden verbeterd, maar in de derde poging kwam onze piloot met 48,5 km/h over de finish!

Eindresultaat 2017:

  • 1e plaats Eneco Zonnebootrace Akkrum
  • 1e plaats Yachtclub Monaco
  • 1e plaats Solar Sport One Rotterdam

Demovaarten 2017:

  • 04-02-2017 Duurzaam bouwen Bouwbedrijf Lont
  • 10-02-2017 Boot Holland
  • 19-03-2017 CLAFIS Familiedag Thialf
  • 06-04-2017 Lancering Elfwegentocht Oldehoofsterkerkhof
  • 23-06-2017 Marathon Sneek
  • 01-07-2017 E-Motiondag Appelscha

We kijken terug op een mooi wedstrijdseizoen en willen graag CLAFIS Ingenieus, Victron Energy en alle andere sponsoren bedanken voor hun steun en support het afgelopen race seizoen.