Terugblik 2015

NK Eneco Zonnebootrace

Na vele testvaarten in de koude wintermaanden kon de eerste race van 2015 beginnen. Vanaf 14 mei waren we te vinden in Akkrum vanwege de NK Eneco Zonnebootrace. Dankzij de sponsoring van het Stockcarteam H64 H69 arriveerden we met de vrachtwagen en twee boten in de ‘kofferbak’.

De boten in de Stockcar wagen

Ten opzichte van vorig jaar moest er het één en ander verbeterd worden om beter te kunnen presteren. Met behulp van motorcontroller leverancier Sinus Leistungs Steller is de motorcontroller beter afgesteld om een optimale koeling en efficiëntie te kunnen realiseren.

Het begin van de race was op vrijdag 15 mei 2015 met een spannende tocht van 50 km door de Friese wateren. Het volgteam kon niet altijd binnen handbereik zijn en de Furia 3 kreeg onderweg wat tegenslag. Het werd een nek-aan-nek-race met de Flyer zonneboot van Joop Steenman, maar dankzij goed teamwork heeft de Furia 3 gewonnen in een tijd van 02:05:57! Goede communicatie tijdens de race is altijd van essentieel belang en dankzij de sponsoring van Verhuurbedrijf Prins van der Meer beschikte het team over goede portofoons.

De volgende dag ging de traditie van de NK Eneco Zonnebootrace van start. Het rondje Akkrum! De uitdaging van deze race is om in anderhalf uur zoveel mogelijk ronden van 2 km te varen. Voordat er gestart kon worden met varen moest een teamlid meedoen aan de 1,7 km lange hardloopwedstrijd om daarna de boot aan de tikken, zodat de schipper kon starten met de ‘ronde van Akkrum’. Het team van Joop Steenman zorgde voor een primeur! Er stond beschreven dat er tijdens de 1,7 km lange wedstrijd ‘gedraafd’ moest worden. ‘Draven’ is het Friese woord voor hardlopen en al lachend werd er gesproken om een paard in te zetten. In de reglementen stond nergens dat een paard uitgesloten was voor dit onderdeel en zodoende stond het teamlid van de Flyer aan de start bovenop haar paard.

Berber te paard

De teamleden van de Furia 2 en 3 zijn de strijd met het paard en de andere hardlopers aangegaan, maar al snel bleek dat op dit onderdeel nog enige verbetering te behalen viel. De Furia’s werden als één van de laatste boten aangetikt, maar dankzijde betrouwbare boten en goede schipperskunsten heeft de Furia 3 het record neergezet en de race gewonnen met 16 ronden!

Als afsluiter van de NK Eneco Zonnebootrace werd er een sprintwedstrijd gevaren door de smalle wateren van Akkrum. Er zat veel publiek aan de waterkant en zij hebben gezien dat de Furia 3 vliegend over het water in 41 seconden de snelste tijd heeft behaald met een snelheid van 45 km/h.

Tijdens de afsluitende barbecue konden alle teams de ervaringen van dit mooie evenement evalueren.

Solar1 races, Monaco

Op 9, 10 en 11 juli waren we aanwezig in Monaco om deel te nemen aan de Solar1 races en om de titel te verdedigen. Voordat we vertrokken, moesten de Furia’s zeewaardig gemaakt worden. Dankzij CZL Tilburg zijn de schroeven vernikkeld om oxidatie te voorkomen van het zoute water van de Middellandse Zee.

Op 7 juli 2015 vertrok de karavaan met twee boten richting het zonnige Monaco om hier deel te nemen aan de Solar1 races. De trip ging niet helemaal vlekkeloos, want een half uur voor aankomst op onze tussenstop begaf de koelvloeistofslang van één van de auto’s het. Gelukkig hadden we een automonteur en een paar handige jongens aan boord en was het probleem snel verholpen. De trip kon weer vervolgd worden en de tweede reisdag verliep soepel en arriveerden we bij Yacht Club de Monaco.

De voorbereidingen konden beginnen om de fleetrace en slalom op open zee en de sprints in de haven met goed gevolg af te ronden. Dankzij de hogere stuwkracht van de schroef, mede mogelijk gemaakt door metaalbewerkingsbedrijf Warnier Metaal, konden we een tijd neerzetten tijdens de slalom die 6 seconden sneller was dan het record van 2014.

Tijdens de fleetrace op open zee ging het steeds harder waaien waardoor er steeds hogere golven kwamen. De organisatie zag zich genoodzaakt om de fleetrace voortijdig te beëindigen; hierdoor werd de fleetrace niet opgenomen in de einduitslag.

Het hoogtepunt van deze Monaco trip was de Internationale YCM Speed Record voor Solar boten, deze werd in samenwerking met UIM (Union Internationale Motonautique) georganiseerd. Het is de Furia 3 gelukt om het Speed Record neerzetten van 24 knots in een tijd van 18,7 seconden over 231,5 meter. Dit komt neer op een snelheid van 44,5 km p/u.

Met een terugblik op een nieuw behaald Speed Record en de overwinning op de eerder genoemde onderdelen keerden we 12 juli weer huiswaarts.

Groene Grachten race

In augustus hebben we deelgenomen aan De Groene Grachten race. Dit evenement werd tijdens Sail Amsterdam gehouden. Na een parade door de grachten van Amsterdam, slalomraces en sprints zijn we met een mooie eerste plaats voor beide boten huiswaarts gekeerd.

Plugboat 2015

Op 2 oktober begonnen we met een mistige start de demo vaartocht van Plugboat 2015. Dankzij het mediateam van CLAFIS Ingenieus werden er tijdens deze bijzondere tocht van Koudum naar Heeg mooie beelden gemaakt wat resulteerde in een spectaculaire film in het mistige landschap. Deze film werd afgespeeld tijdens Trendship 2015 eind oktober, waar de Furia 3 gepresenteerd stond.

Via deze weg willen we graag alle sponsoren bedanken die dankzij hun inzet en steun de behaalde resultaten mogelijk hebben gemaakt en we hopen op een mooie samenwerking in de toekomst.